6 wskazówek, które sprawią, że Twoje menu na wynos będzie zachwycające
Niezależnie od tego, jaki rodzaj restauracji na wynos posiadasz, kuszące menu jest niezbędne, aby odróżnić się od konkurencji. (A przede wszystkim, aby poinformować klientów o wszystkich pysznych daniach!).
Projektując menu, musisz pamiętać o swoim głównym celu: skusić klientów do złożenia zamówienia. Oto kilka wskazówek, jak opracować menu, któremu klienci nie będą mogli się oprzeć!
Zaprezentuj wystawne porcje
Powszechnie wiadomo, że reklama wizualna jest naprawdę skuteczna, jeśli chodzi o żywność. Wyniki badania przeprowadzonego przez Spence'a i wsp. pokazują, że mamy ochotę oglądać piękne zdjęcia jedzenia na wynos, a po ich obejrzeniu w naszych mózgach pojawiają się dramatyczne reakcje.
Pamiętaj o profesjonalnym wykonaniu zdjęć, aby Twoje potrawy wyglądały jak najbardziej atrakcyjnie.
(Źródło: Four T's Takeaway)
Sprecyzuj najważniejsze dane kontaktowe
Chcesz, aby ludzie jak najłatwiej składali u Ciebie zamówienia - ułatw im to, dodając swoje dane kontaktowe.
Podkreśl te szczegóły, pogrubiając czcionkę i stosując kolor kontrastujący z tłem. Świetnym pomysłem jest również umieszczenie w menu informacji o godzinach otwarcia restauracji oraz wszelkich danych dotyczących dostawy (np. minimalna kwota zamówienia, promień dostawy).
Szczególnie podoba nam się użycie mapy w poniższym przykładzie - to kolejny fantastyczny sposób na poinformowanie klientów, gdzie dokładnie mogą Cię znaleźć, co z kolei sprawi, że będą jeszcze bardziej skłonni złożyć zamówienie!
(Źródło: Cleethorpes Chinese)
Przybij piątkę nawigacji
Inteligentny podział na kategorie to kolejny sposób na ułatwienie klientom przyswojenia wszystkiego, co znajduje się w Twoim menu. Zbyt duża ilość tekstu bez żadnego porządku może być naprawdę odstraszająca, a ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, są pozycje w menu walczące o uwagę. Dzieląc menu na kategorie, sprawiasz, że staje się ono o wiele łatwiejsze do przyswojenia.
(Źródło: Merstham Tandoori)
Znajdź fantastyczny składak
Wybierając rodzaj ulotki dla swojego menu na wynos, musisz wziąć pod uwagę łatwość użycia, atrakcyjność i optymalną ilość miejsca na wszystkie treści. My polecamy ulotkę w formacie A3 z falcowaniem. Format A3 to optymalny rozmiar dla Twojego menu, a cztery strony, które otrzymasz dzięki składaniu w rulon, zapewnią Ci mnóstwo miejsca na prezentację. Składa się ona również do poręcznego formatu 297 x 140 mm, który ludzie będą mogli trzymać w szufladzie do następnego razu, gdy będą chcieli złożyć zamówienie.
(Źródło: Dragon Inn Winton)
Zastanów się nad schematem kolorów
Wysokiej jakości kolorowe menu jest zawsze najbardziej kuszące! Oto jak wybrać odpowiedni kolor dla dobrego menu.
Czerwony, żółty i pomarańczowy
Te ciepłe, zachęcające kolory świetnie przyciągają uwagę i sprawiają, że ludzie czują się głodni. Bardzo dobrze sprawdzają się w restauracjach i barach szybkiej obsługi oferujących gorące i pikantne dania, takie jak kuchnia indyjska i chińska.
Zielony
Zielony, podobnie jak kolory ziemi, takie jak brązowy, kojarzy się ze zdrowym odżywianiem. Pomyśl o sałatkach, świeżych kanapkach, wrapsach - i niektórych nowszych trendach, takich jak poké bowls. Kolory te świetnie sprawdzają się również w lokalach gastronomicznych, w których stosuje się ekologiczne diety, np. wegańską.
(Źródło: Spoilt for Choice Catering)
Czarny
Czerń świetnie nadaje się do stworzenia eleganckiego, wyrafinowanego efektu w menu na wynos. Jednak czerń sama w sobie nie jest zbyt atrakcyjna dla menu, więc rozważ zmianę czarnego menu na naprawdę ciemnobrązowe lub połączenie czerni z czerwienią w projekcie, aby uczynić je bardziej atrakcyjnym.
Niebieski
Niebieski jest dość trudny, ponieważ nie jest to kolor kojarzony z jedzeniem - nie ma zbyt wielu naturalnych produktów spożywczych, które są niebieskie. Jednak niebieski kojarzy się z owocami morza, więc jest świetnym kolorem dla menu baru rybnego.
(Źródło: Canterbury Takeaway Menu)
Jaskrawe/neonowe
Bardzo jaskrawe i neonowe kolory kojarzą się ze słodyczami, takimi jak desery, więc jeśli prowadzisz serwis "Cakeaway" lub piekarnię oferującą dostawę, jaskrawe kolory, takie jak żółty i różowy, świetnie sprawdzą się w Twoim menu. Te wesołe kolory są również dobre, jeśli oferujesz słodycze i czekoladki w koszach lub koktajlach mlecznych.
Czy muszę umieszczać w menu informacje o alergenach?
Jeśli Twoja żywność zawiera lub może zawierać któryś z poniższych 14 alergenów, musisz umieścić informację o tym w menu lub na tablicy w lokalu, gdzie klienci mogą zobaczyć pełną listę. Jest to istotne w przypadku zamawiania na wynos, ponieważ może ostrzec klientów, którzy w przeciwnym razie mogliby zachorować, jedząc w Twojej restauracji.
- zboża zawierające gluten, takie jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut i ich odmiany hybrydowe
- orzeszki ziemne (zwane również orzeszkami arachidowymi)
- orzechy, takie jak migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, nerkowce, pekany, pistacje, orzechy makadamia i orzechy Queensland
- ryby
- skorupiaki (w tym kraby, homary, krewetki)
- mięczaki (w tym małże, kurki, ostrygi, przegrzebki, kałamarnice i ośmiornice)
- nasiona sezamu>>
- jaja
- mleko i produkty mleczne (w tym laktoza)
- ziarna soi
- seler>>
- łubin
- musztarda
- dwutlenek siarki i siarczyny na poziomach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO2
Dobrą praktyką i niezwykle często stosowaną jest również umieszczanie w menu skrótów, aby poinformować klientów, czy dania są odpowiednie dla określonych diet. Oto kilka popularnych skrótów stosowanych w wielu restauracjach:
- DF - nie zawiera nabiału
- LF - nie zawiera laktozy
- VG/Ve - wegańskie
- V - wegetariańskie
- GF - bezglutenowy
- >PL - Paleo
Można również zwrócić uwagę klientów na następujące kwestie:
- Halal
- Organic
- Produkty lokalne
Dzięki tym wspaniałym wskazówkom i trikom z pewnością sprawisz, że projektowanie i drukowanie menu na wynos będzie łatwe i skuteczne. Dlaczego nie zastosować niektórych z tych porad w jednym z naszych darmowych szablonów? Ponieważ menu na wynos jest regularnie aktualizowane, będziesz mógł zapisać swoje projekty na koncie i po prostu wydrukować tyle, ile potrzebujesz i kiedy potrzebujesz!